Schweiziska tennisspelaren Schnyder Patti: biografi, sportkarriär, personligt liv

Innehållsförteckning:

Patti Schnyder, vars biografi presenteras i den här artikeln, är en av de mest kända schweiziska tennisspelarna. Under sin idrottskarriär blev hon vinnare av många prestigefyllda turneringar.

Första framgångar i stor sport

Schnyder Patti föddes i december 1978 i Basel. Vid 14 års ålder deltog den schweiziska tennisspelaren för första gången i ITF-turneringen. 1994 började Patti Schnyder ständigt delta i professionella tävlingar, och kom till och med in i TOP-100 av de bästa tennisspelarna på planeten.

1995 gav idrottaren de första seriösa prestationerna. Den 14 maj tog hon sig till finalen i ITF-turneringen i Nitra, Slovakien, där hon självsäkert besegrade chilenskan Barbara Castro i tre set. En vecka senare blev Schnider Patti vinnare av en liknande tävling i Presov. Den här gången lämnade hon inte en chans till tjecken Jana Ondrousovei (6:0, 6:1).

patty schnider biografi

En månad senare, på hennes hemland schweiziska mark, vann tennisspelaren nästa ITF-turnering i Courella, och i september nådde hon finalen i Aten. Samma år gjorde Schnyder sin debut i Zürich vid tävlingar i WTA:s regi. Framgångsrika framträdanden gjorde att hon kunde avsluta säsongen med 152 i betyg.

B1996 fortsatte Patti Schnider, för vilken tennis inte bara hade blivit en hobby, utan också ett sätt att tjäna mycket pengar, att aktivt tävla i internationella tävlingar. Hon lyckades ta sig till finalen i ITF-turneringen i spanska Murcia i april. I september upprepade hon detta resultat i Bratislava. En vecka senare, för första gången i sin karriär, nådde idrottaren finalen i WTA-turneringen i Karlovy Vary (Tjeckien), där hon förlorade i tre set mot belgiska Ruksandra Dragomir.

Samma år blev Schnyder Patti deltagare i de olympiska spelen i Atlanta, där hon fullbordade sina prestationer i den första omgången. Hon gjorde också sin Grand Slam-debut. Vid Australian Open misslyckades den 18-åriga atleten med att kvalificera sig, men hon lyckades ta sig in i huvuddragningen av tävlingar i London och Paris. Schnyders högsta ranking 1996 var 58:e i singel.

Gå med i världseliten i tennis

År 1997, på banorna i Australian Open, skapade Patty Schnyder en liten sensation när hon lyckades ta sig in i den fjärde omgången av tävlingen. Dessutom besegrade hon den åttondeseedade Iva Majorli i öppningsmatchen. Med framgång i olika turneringar steg tennisspelaren till 26:e plats på världsrankingen i slutet av säsongen.

patty schnider tennis

Nästa år var ett av de mest framgångsrika i hela Schnyders karriär. Hon inledde säsongen med en seger i WTA-turneringen i Hobart, Australien, och en månad senare, i finalen av liknande tävlingar i Hannover, besegrade hon tjecken Jan Novotna i tre set. I maj hade Patti ingen motsvarighet på grusbanorna i Madrid, och iJuli – österrikiska Maria-Linkowitz och italienska Palermo.

Föreställningarna i dubbel var inte mindre framgångsrika. I en duett med österrikiska Barbara Schett vann Schnider WTA-turneringen i Hamburg och nådde även finalen i Palermo och Amelia Island.

Inte utan framgång i Grand Slam-turneringarna. På Rolland Garros och US Opens banor nådde Patti Schnyder kvartsfinal. Detta gav henne rätt att delta i Grand Slam Cup. Vid den här turneringen slog hon den dåvarande världsettan Martina Hingis i semifinalen, men förlorade mot berömda Venus Williams i den avgörande matchen.

I augusti 1998 tog idrottaren rekord för sin 11:e plats på världsrankingen i singel, samt 29 i dubbel.

Efter en lysande säsong i den schweiziska tennisspelarens karriär kom en lågkonjunktur. Under de kommande tre åren vann Schnyder två WTA-turneringar i Gold Coast (Australien) och Pattaya (Thailand), och nådde även finalen flera gånger i både singel och dubbel. Vid Grand Slam-turneringarna har Patty aldrig kunnat ta sig förbi den fjärde omgången.

Return of the star

Från och med 2002 började Schneider Patti återfå sin status som världssportstjärna. Efter att ha vunnit finalen i superturneringen i Charleston och WTA-turneringen i Zürich, lyckades schweizarna återigen ta sig in bland de 20 bästa.

patty schnider prestationer

Schnyder kom långsamt i form och förklarade sig själv högt igen 2005. Hon vann två WTA-turneringar och nådde finalen i ytterligare tre. Den här säsongen är Patti för första gången i karriärenkom in på topp 10 på 7.

Följande år misslyckades Schnyder med att vinna en enda prestigefylld turnering, men den ständiga att ta sig till finalerna och semifinalerna gjorde att hon kunde behålla sin plats bland de tio bästa tennisspelarna på planeten

Slutet på spelarkarriären

Efter två lysande säsonger fortsatte Patty Schnyder att regelbundet ta sig till turneringsfinalerna, men detta hände mindre och mindre. I Grand Slam-turneringarna lyckades hon aldrig ta sig längre än till den fjärde omgången i singel, och bortom kvartsfinalen i dubbel.

2010 började Schnyder jaga efter skador: först var det problem med fötterna och sedan med akillessenan. I maj 2011 bestämde sig Patti för att avsluta sin spelarkarriär.

Fyra år senare återvände Schnyder till ITF-turneringarna, efter att ha lyckats vinna dem två gånger på två säsonger.

Föreställningar för Schweiz landslag

patty schnider

18-åriga Patty Schnyder, vars prestationer vid den tiden talade för henne, blev först inbjuden att försvara sitt lands ära i Fed Cup 1996. Med sex segrar på sju matcher hjälpte hon till att lyfta Schweiz till den andra världsgruppen.

Ett år senare, tillsammans med Martina Hingis, besegrade Schnyder den slovakiska duetten Gabshudova-Zrubakova i den avgörande matchen och deltog sedan i nederlaget för det argentinska laget. Detta gjorde det möjligt för det schweiziska laget att ta sig upp i elitdivisionen.

1998 skapade Schnyder och Hingis ett litet mirakel med sina segrar i Fed Cup, vilket förde deras lag till finalen, där de förlorade mot Spanien.