Welsh Stadium "Cardiff City": historia och matcher

Cardiff City är en av de två fotbollsklubbarna i Wales som spelar i Premier League. Arenan har varit hem för Cardiff Blues Rugby Club i tre år sedan den öppnades.

cardiff city stadion

Detaljer

Byggandet av stadion varade i två år och avslutades våren 2009. Två lag började dela arenan på en gång. Den första var Cardiff City Football Club, som flyttade från Ninian Park, som hade varit hem för huvudstadsklubben i 99 år. Den andra ägaren till stadion är Cardiff Blues rugbyklubb.

Kostnaden för att bygga arenan var cirka 50 miljoner pund. Arup var arkitekten. Kapacitet - 25 tusen platser. Stadion i Cardiff City är den andra arenan i landet när det gäller antalet platser, näst efter Millennium, som har en kapacitet på 74,5 tusen åskådare. På sommaren renoverades Cardiff City Stadium, varefter den började ta emot upp till 33,5 tusen fans.

Första spelen

I mitten av juli 2009 spelade Cardiff och Celtic en vänskapsmatcharenamatch. Den officiella debuten av Cardiff City-stadion ägde rum i augusti 2009, när Scunthorpe United kom för att besöka värdarna. Matchen slutade i en förkrossande seger för walesarna med ställningen 4-0.

I november samma år besökte Wales landslag arenan för första gången och spelade en vänskapsmatch mot Skottland. Matchen slutade med en 3-0-seger för walesarna. Nästan ett år senare spelade Wales sin första officiella match i Cardiff City. Det var en match inom ramen för uttagningen till EM 2012. Det brittiska laget var Bulgariens rival.

Kända matcher

En av de första stora klubbarna som besökte den walesiska klubbens nya arena var Manchester City. Det var en match i den andra omgången av Premier League. Matchen slutade med en sensationell 3-2-seger för Cardiff City. I början av den andra halvleken tog "medborgarna" ledningen, men några minuter senare kvitterade walesarna och i slutet av halvleken gav Campbells dubbla laget ett stort övertag. Negredo satte slutresultatet på stopptid.

Manchester United kom till Wales i den 12:e omgången. Matchen slutade oavgjort. I den 13:e omgången var Cardiff Citys rival Londons Arsenal. Den här gången misslyckades de walesiska spelarna med att överraska stormannen. Ramseys ställning och Flaminis mål gav Gunners en jordskredsseger.

Liverpool besökte Cardiff City i mars. Matchen hölls som en del av den 31:a omgången av Premier League. Merseysiders var ett av de bästa lagen i mästerskapet och utmanade om titeln. Speldebut Matchen öppnade målskyttet. Några minuter senare återställde Saures status quo. I mitten av första halvlek förde Campbells mål återigen walesarna i ledningen, men före paus kvitterade Skrtel återigen. Liverpool vann andra halvlek med 4-1 och vann matchen med 6-3.

cardiff city stadium cardiff city

I den sista omgången av säsongen 2013/14 kom Chelsea för att besöka Cardiff City, efter att ha förlorat sina chanser till mästerskapet några matcher före slutet av det engelska mästerskapet. London Grand blev den sista storklubben som besökte den walesiska stadion. Matchen slutade med segern för Jose Mourinhos avdelningar med 2-1. I slutet av säsongen blev Cardiff City, vars huvudtränare Ole Gunnar Solskjaer utsågs under mästerskapet, nedflyttad till Championship och har aldrig flyttats upp till engelska Premier League på tre säsonger.

UEFA Super Cup

Efter att ha slutat 20:a i Premier League 2013/14 degraderades Cardiff till den andra divisionen i engelsk fotboll. Sedan dess har inga världsberömda lag kommit till klubbens arena. Det borde ha ändrats efter att Cardiff City valdes som värd för UEFA Super Cup-matchen 2014 mellan Real Madrid och Sevilla.

Matchen besöktes av 30 854 åskådare, vilket fortfarande är arenan rekord. Skiljedomaren var den engelske domaren Mark Clattenburg. Real Madrid vann med 2-0 tack vare Cristiano Ronaldos stöd.