Vem vann Stanley Cup? Historien om Stanley Cup

Innehållsförteckning:

Stanley Cup är det mest prestigefyllda klubbhockeypriset som ges årligen till vinnarna i National Hockey League. Intressant nog kallades cupen ursprungligen "Hockey Challenge Cup". Det är en 90 cm vas med cylindrisk bas.

Hur kom pokalen till?

Stanley Cup gravyr

Den allra första Stanley Cup var helt annorlunda. Den köptes i London av Kanadas generalguvernör vid namn Frederick Arthur Stanley för 10 guineas (motsvarande cirka 50 dollar). Det var en dekorativ skål som gavs till den kanadensiska vinnaren av amatörmästerskapet.

Samtidigt har Lord Stanley redan fastställt flera viktiga regler för att dela ut denna utmärkelse. Bland dem finns det flera huvudsakliga:

1. Pokalen är inte det vinnande lagets egendom.
  2. Sökande för dess innehav måste bli vinnare av sin ligas mästerskap.
  3. Pokalen delas ut som ett resultat av en serie matcher upp till en, två eller tre segrar enligt överenskommelse mellan utmanarna.
  4. Ägaren av Stanley Cup är skyldig att lämna tillbaka den utan skada,så snart som arrangörerna begärt.
  5. Champion kan lägga till en minnesinskription som symboliserar seger i cupen.

Under våra år följs vissa av dessa regler fortfarande, och vissa har genomgått stora förändringar.

Första cupvinnaren

Vem vann Stanley Cup

För första gången någonsin vann Montreal AAA-laget Stanley Cup. Detta hände 1893. Hon vann mästerskapet i Amateur Hockey Association of Canada, som vid den tiden ansågs vara den starkaste i världen. Det är anmärkningsvärt att slutspelet inte hölls då, eftersom segrarna besegrade alla under huvudmästerskapet.

Slutspelet hölls första gången 1894. I finalen mötte "Montreal AAA" klubben "Ottawa Generals" och vann med en poäng på 3:1, eftersom cupen spelades upp till en seger, blev hockeyspelarna från Montreal vinnarna av Stanley Cup för andra gången.

Formatändring

Vinnare av Stanley Cup

Sedan 1915 började NHL-mästaren kämpa för rätten att inneha Stanley Cup med vinnaren av Pacific Coast Hockey Association.

Kampen utkämpades i en serie med upp till tre segrar. Vancouver Millionaires och Ottawa Senators drabbade samman i den första sådana konfrontationen. Vancouver-klubben vann serien med ett jordskred med 3-0.

Det är intressant att det inte alltid var möjligt att utse vinnaren. Så 1919 avbröts serien mellan Montreal Canadiens och Seattle Metropolitans med en poäng på 2:2på grund av influensaepidemin. Det var då som världen fick möta den så kallade spanska sjukan. Det blev den mest massiva influensaepidemin i mänsklighetens historia, när cirka 500 miljoner människor, eller nästan en tredjedel av världens befolkning, smittades. Enligt olika uppskattningar dog mellan 50 och 100 miljoner människor.

Modern cup för NHL-vinnaren

Denna trofé har genomgått många förändringar nu för tiden. Spelare får nu en kopia som gjordes 1964 av Carl Peterson. Den moderna trofén har en kopia av den ursprungliga skålen ovanpå. Dess vikt är 15 och ett halvt kilo och dess höjd är nästan 90 centimeter.

På 70-talet utökades listan över NHL-deltagare till 16 lag, serien började hållas upp till 4 segrar. Fram till 1993 fanns det ett system då lagen delades upp i 4 divisioner som var och en hade fem eller sex klubbar. Därmed fastställdes först divisionsmästaren, sedan konferensens bästa lag. I nästa steg spelades själva Stanley Cup redan.

I mitten av 90-talet utökades ligan ännu en gång. 6 divisioner dök upp, 8 klubbar från varje konferens började spela i slutspelet. Intressant nog, 2012, återvände NHL till 4 divisionsschemat igen.

rekordslag

Montreal Canadiens

Bland de lag som har vunnit Stanley Cup flest gånger är Montreal Canadiens den enda ledaren. Detta lag har spelat i finalen 33 gånger och vunnit pokalen 24 gånger. Sant, förra gången deblev bäst på länge, 1993. Sedan dess har jag aldrig spelat ens i finalen.

På andra plats i denna hedersranking av Detroit Red Wings. De vann cupen först 1936, sedan dess har de vunnit NHL 10 gånger till och förlorat 13 gånger i finalserien. De firade senast sin framgång 2008.

Tredjeplatsen är ockuperad av Toronto Maple Leafs-klubben, de vann cupen ännu oftare än Detroit (13 gånger), men deltog i finalen efter bara 21 säsonger. Dessutom ligger deras framgångar i det avlägsna förflutna, de har inte blivit vinnare av National Hockey League sedan 1967.

The Pittsburgh Penguins tog sig an Nashville Predators i den senaste finalen 2017. I serien bäst av fyra började Pittsburgh med två hemmasegrar, 5-3 och 4-1. Väl på sitt fält tog "Nashville" initiativet och kvitterade poängen i serien (5:1 och 4:1). Den femte matchen för laget spelades igen i Pittsburgh, där värdarna vann mer än säkert - 6:0.

Chance att kvittera i serien i "Nashville" dök upp i hans fält. Matchen visade sig vara mycket envis, fram till den tredje perioden var poängen aldrig öppnad. Först i den 59:e minuten gjorde Pittsburgh-forwarden Patrick Hernkvist matchens första mål. Nashville bytte omedelbart ut målvakten med en sjätte utespelare för att göra matchen lika, men fick istället ett andra tomt mål, som gjordes av en annan svensk, Carl Hagelin.

För "Pittsburgh" var denna seger den femtei historien, och den andra i ordningen.

Skivspelare

Henri Richard

Bland hockeyspelarna som vann Stanley Cup är den enda ledaren den legendariske kanadensaren Henri Richard. Han vann denna trofé så många som 11 gånger. Det hände för första gången 1956 och för sista gången 1973. Richard var kort (endast 170 centimeter), för vilken han fick smeknamnet Pocket Rocket. Han vann alla sina 11 titlar med Montreal Canadiens.

Han avslutade sin karriär 1975 vid 39 års ålder. Vid den tiden hade han spelat 1 256 matcher där han gjorde 1 046 poäng, gjorde 358 mål och gav 688 assist. Som ett tecken på tacksamhet för deras hängivenhet för klubben och deras enorma bidrag till lagets framgång, har Canadiens pensionerat Richards tröja.

Bland ryska hockeyspelare vann flera spelare Stanley Cup 3 gånger samtidigt. Dessa är Sergei Fedorov, Igor Larionov, Sergei Brylin och Evgeni Malkin, vars karriär med Pittsburgh fortfarande pågår, så han kan slå detta rekord. Det bör noteras prestationen av Vyacheslav Fetisov, som vann cupen två gånger som spelare i Detroit Red Wings, och 2000 vann som tränare för New Jersey Devils-laget.