John Higgins: biografi, fakta från livet, foton

Innehållsförteckning:

En av de smartaste och mest kända representanterna för snooker är John Higgins. Spelarens biografi började i den lilla staden Wishaw, där han föddes den 18 maj 1975. Skotten fick en internationell licens och blev professionell spelare 1992.

Tillsammans med en annan, inte mindre framstående brittisk Ronnie O'Sullivan, gick han in i världseliten av snooker, ett slags biljardspel. Den första triumfen skedde 1994, då han besegrade Dave Harold i finalen. Från det ögonblicket började hans karriär utvecklas snabbt.

Den skotska "trollkarlens" karriär

De första två säsongerna i sin karriär spenderade John ganska blygsamt. Han tillkännagav sig själv i Grand Pri-turneringen, där han sensationellt vann förstaplatsen. Den berömda spelaren slutade inte där och redan nästa säsong vann han två British Open och International Open-titlar. Dessa prestationer gjorde det möjligt för skotten att ta 11:e plats i rankningen av världens snookerspelare.

john higgins

Under säsongen 1995-1996 fortsatte John Higgins att visa en enastående match. Hans trofésamling fylldes på med flera titlar: German Open,International Open. Han blev kvartsfinalist i världsturneringen och slog sig självsäkert på den andra raden i betyget.

Säsongen 1997/98 var den mest framgångsrika i skottens karriär. Higgins har varit finalist i 8 rankingturneringar. Nu var det bara världsmästerskapet, där han inte var känd för stora framgångar. En lycklig kombination av omständigheter kan leda spelaren till en omhuldad dröm. För att göra detta var Stephen Hendry tvungen att förlora i den första omgången av tävlingen, och John, för att ta emot den eftertraktade trofén. Till slut klarade han denna uppgift och tog förstaplatsen i rankingen.

Stiger högt och faller snabbt

Under säsongen 1998/99 misslyckades John Higgins att försvara titeln. Men spelaren förblev på första plats tack vare att han vunnit flera stora tävlingar: The Masters, China International, UK Snooker Championship.

Nästa säsong var inte mindre framgångsrik i mästarkarriären. I en av turneringarna fick han flest poäng per match. För första gången noterades ett maxim alt avbrott på 147 poäng vid Nations Cup, och sedan vid Irish Masters-tävlingen. Higgins har vunnit flera trofépriser vid Welsh Open och Grand Prix.

Under säsongen 2000/01 började John avböja. Till en början gick allt bra, och han besegrade den eminente Mark Williams i finalen i det brittiska mästerskapet. I Grand Prix slutade han dock att delta på grund av bröllopet. I Nations Cup-tävlingen förlorade han mot Ronnie O'Sullivan och sjönk till trea på världsrankingen.

Trots dåliga prestationer under de kommande två säsongerna lyckades John Higgins hålla sig i topp femsnookerspelare.

Hög nivå av skicklighet - första raden i rankingen

Under 2005/06 återfick skotten sin utmärkta form. Vid Grand Prix-turneringen vann han en övertygande seger över sin eviga rival Ronnie O'Sullivan. Samtidigt satte John flera rekord: 4 hundrade serier och 494 poäng.

snookerspelare john higgins

Det brittiska mästerskapet var mindre framgångsrikt för Higgins. Han förlorade i 1/8-finalen mot sin motståndare Ken Doherty, men vann Wembley-turneringen. I M alta Cup-tävlingen når en spelare finalen men besegras.

På Welsh Open-turneringen förlorar en erfaren mästare i 1/8-slutfasen. China Open-tävlingen avslutas för skotten med ett sista nederlag mot Mark Williams. Han var en av favoriterna till världsmästerskapet 2006. Men till många experters allmänna överraskning förlorade han i den första omgången av tävlingen mot Mark Selby. Trots detta lyckades snookerspelaren John Higgins återta topplatsen i rankingen.

Instabilt spel, frustrerande fans

Fans av den skotska "trollkarlen" förväntade sig av honom samma framgångsrika prestationer som föregående säsong. Men John behagade dem inte, utan gjorde dem bara besvikna. Han gick in i Northern Ireland Trophy där han förlorade i åttondelsfinalen mot en kinesisk spelare. Efter det misslyckades han med att försvara mästerskapstiteln i Grand Prix-tävlingen.

Vid det brittiska mästerskapet visade Higgins högsta klass och nådde semifinal. Han förlorade dock mot den blivande vinnaren PeterEbdon. Sedan började den erfarne mästaren avta. Han misslyckades i den första omgången av Welsh Open och M alta Cup. Vid China Open-turneringen nådde skotten 1/4-final, där han förlorade mot sin motståndare och nära kollega Gramm Dott.

foto av john higgins

På den prestigefyllda tävlingen i Sheffield var inte John Higgins favorit. Ändå lyckades han rehabilitera sig själv inför fansen och vinna ytterligare en trofé.

Världsberömmelse - den första seriösa framgången

1998 deltog skotten i världsmästerskapet. Han tog sig till final för första gången i karriären och tog segern från den unge och lovande Mark Selby. Engelsmannen kvalade in och visade hög klass i spelet. Men hans motståndare visade verklig skicklighet och vilja att vinna. Som ett resultat firade "trollkarlen" framgång.

Han blev den första mästaren 1998, när han bara var 23 år gammal, före två briljanta spelare i denna indikator, Williams och O'Sullivan. Efter 9 år vann han den andra världsmästerskapspokalen.

MBE John Higgins

2007 erkände innehavaren av hederstiteln "Member of the Order of the British Empire" John Higgins i sin intervju att denna händelse blev en av de viktigaste i hans liv, efter ett barns födelse. Nästa säsong var inte mindre framgångsrik för en erfaren spelare. Han blev vinnare av Grand Prix-tävlingen och fick sin tredje mästerskapstitel. I rankingen av snookerspelare tog han 4:e plats och ett år senare blev han dess ledare.

mutanklagelser

I april 2010 deltog en skotsk spelare i ett affärsmöte med sin manager. En inflytelserik affärsman föreslog att Higgins och Mooney skulle hålla en serie snookermatcher på kontraktsbasis.

Vid den tiden bestämde sig den trefaldiga världstitelinnehavaren för att acceptera ett frestande erbjudande och hålla ett fast spel. Som ett resultat var John tvungen att släppa in i flera ramar. Det totala beloppet för mutan var cirka 400 000 USD.

Higgins har stängts av från snookertävlingen efter en intern utredning. Ändå beslutade den erfarne skotten att förneka anklagelserna och sa att han under hela sin professionella karriär aldrig hade missat medvetet.

Enligt beslutet från en oberoende domstol fick spelaren böter och sex månaders avstängning, och hans manager förbjöds att spela snooker på livstid.

Återgå till spelet

Tillbaka efter sin avstängning vann John flera turneringar. Två av dem är de mest prestigefyllda: det brittiska mästerskapet och världsmästerskapet. Skotten fortsatte att visa en hög nivå av snookerspel. John Higgins, vars biografi är ett direkt bevis på hans talang, "lyckades" vinna även i ETPC-5. ETPC-6 var inte så framgångsrik för honom. Han nådde finalen men förlorade mot blivande mästaren Michael Holt.

Britiska mästerskapet John höll på en hög nivå och möttes i finalen med Mark Williams. Under mötet var spelaren underlägsen med en poäng på 2:7 och 5:9. Men i den tuffaste kampen,Higgins lyckades vinna. Denna titel var den tredje i hans karriär.

john higgins biografi

Vid februari Welsh Open nådde han finalen och tog emot ytterligare en trofé och slog Stephen Maguire med en totalpoäng på 9:6. Månaden därpå triumferade skotten även i Hainan Classic.

Livet utanför snooker

Även fyrfaldige världsmästaren John Higgins har rätt till privatliv. År 2000 ingick han ett officiellt äktenskap med sin älskade Denise. Under åren fick de tre barn: flickan Claudia, pojkarna Oliver och Pierce. Dessutom försöker han alltid gå på fotbollsmatcher för sitt favoritlag i Celtic.

fyrfaldige världsmästaren john higgins

År 2006, efter att ha förlorat M alta Cup-finalen, kastades John av planet på grund av extremt berusning. Men som förberedelse för nästa turnering och världsberömmelse på Crucible, lyckades spelaren sluta dricka alkohol.

2011 hade Higgins en stor tragedi. Hans far gick bort i cancer. Han följde nästan alltid med sin son till alla världsturneringar.

Första plats i rankingen, seger i det brittiska mästerskapet

I den årliga brittiska turneringen mötte skotten Mark Williams i finalen. John Higgins (bilden nedan) var fast besluten att vinna.

I den avgörande matchen visade walesaren en låg spelnivå. I semifinalen visade han karaktär och vilja att vinna. Finalen var dock extremt misslyckad för honom. Totalresultatet var 9-5 när skotten vände utvecklingen och vann 22 troféer i sin karriär som professionell spelare. Han är en av de stora som har vunnit UK Championship mer än två gånger.

John Higgins fortsätter att glädja sina fans med ett talangfullt spel. Trots en liten nedgång fortsätter han att visa en hög nivå av skicklighet. För tillfället ligger han på 6:e raden på världsrankingen. Den skotske "trollkarlen" från Wishaw har för alltid gått in i det populära spelets historia.